Källsortera för framtiden

Idag mår jorden allt sämre. Klimatet är hotat och de framliggande generationerna riskerar att få en svår framtid, när graderna stiger, ekohjulen bryts och ozonlagret förtunnas. Därför är det viktigt för människan att ta sitt ansvar och utföra de åtgärder som är nödvändiga. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Använd källsortering som en inkörsport till ett miljövänligare leverne.

Källsortera

Om du lever ett hektiskt liv med arbete och familj kan miljötänket hamna i andra rummet. Det är helt naturligt, men även det naturliga vill ha sin kompensation. Genom att ha fem olika behållare för de mest basala avfallskategorierna, tar du ett stort ansvar för miljön, klimatet och dina barns framtid.

En tom burk med sylt, en gammal vinflaska och ett trasigt glas. Dessa tre vardagliga ting ger de flesta huvudbry. Det är därför inte sällan allt hamnar i hushållssoporna. Men investera i en låda och skriv ordet “Glas” på den – så blir det lätt för både dig och din familj att hålla koll.

När ditt källsorterade avfall börjar ta över hemmet, så bör du gå till närmaste återvinningsstation. Men dessa ligger ofta lite svårtillgängligt (vilket vi hoppas förändras inom kort). Besök https://www.hyundai.se för att köpa din elbil, så du på ett miljövänligt sätt kan ta dig fram, både i dina återvinningsprojekt och i ditt övriga liv.

Vanliga matrester skrapar man ofta ned bland övrigt avfall. Men låt dessa avfärdade naturliga ämnen istället får en separat behållare. Om du har en trädgård så kan du fundera på en kompost. Då får du jord till vårens planteringar. Det är en fördel med att separera biologisk nedbrytbart avfall – du får resurser att bli ännu mer miljövänliga, genom att själv odla din mat.

Idag talas det mycket om behovet av ett minskat användande av plastartiklar. Det är faktiskt så att plasten har en brokig historia bakom sig. Först var det en modern uppfinning som underlättade vardagen, men nu ser man snarare det växande hotet som plasten medfört. Mycket handlar om plastens byggstenar som läcker farliga tillsatsämnen. Om du har tomma petflaskor kan du däremot panta dem. Då återvinns de till nya flaskor eller till andra ändamål.

Konservburkar och uppdruckna läskburkar hamnar ofta i allmänna sopor. Men det är självklart viktigt att även denna kategori får sin egen behållare. Dessutom så är det fördelaktigt om du återvinner dina läskburkar och petflaskor. Panta dem – då får du pengar i handen, eller pengar att donera till välgörenhet.

Ditt vardagliga avfall av papper är brännbart, och det bör hållas så. Låt alltså kaffestänkta tidningar, snorigt hushållspapper och tomma pizzakartonger få sin egna behållare de med!