Är en köttfri kost bra för miljön?

Just nu skriker miljön på hjälp. Vi i västvärlden utnyttjar världens resurser alltför mycket och har lyckats skapa en sjuk planet. Det finns många lösningar på problemet, även om vi inte använder oss av alla. En av de enklaste och mest fördelaktiga lösningarna är att sluta äta kött, anser en del. Om detta faktiskt stämmer ska denna text handla om. Kan en köttfri kost rädda miljön?

En värld utan köttkonsumtion…

är en orealistisk sådan. Hur mycket veganer och vegetarianer än hävdar att en köttfri värld är naturlig för människan – så är inte fallet. Kött är en naturlig del av människans kost och har varit sedan människans tillkomst. Däremot så kan man idag ifrågasätta hur vi producerar kött, det är nämligen så att vi gjort en naturlig process till en industriell sådan. Att vi alltid ätit kött är ett faktum. Men idag har vi gjort köttätande till en mekanisk industri, där vinster och kvantitet går före djurens och miljöns välmående. Vi måste därför backa bandet och äta kött i rimlig mängd, istället för att manisk äta det för att köttet idag är så billigt till följd av den massiva produktionen.

Vad händer om världen slutar äta kött?

En sak som är viktig att komma ihåg, som även nämndes ovan, är att köttätande i sig inte är farligt för miljön. Om du själv går ut och skjuter en älg så har det ingen direkt påverkan på miljön. Men om du däremot köper dina köttprodukter i livsmedelsbutiker, där köttets ursprung är tvivelaktigt, har du gjort ett aktivt val för en försämrad miljö. Så även om du cyklat till närmsta butik och har parkerat din cykel i ett cykelställ från Cykelboxen så har du fortfarande lämnat ett dåligt avtryck på miljön genom att köpa kött från till exempel Danmark.

Mycket av det kött du köper i butik är nämligen transporterat från andra länder. Den frakten har oftast en negativ inverkan på miljön, oavsett om det handlar om en lastbil, ett flygplan eller en båt. Sedan har vi det här med själva slakten, som också tär på miljön genom utsläppen. Sedan har vi också det här med förpackningarna, som oftast är gjorda av plast. Plast är en av våra största miljöbovar.

Om vi omformulerar frågan “Vad händer om världen slutar äta kött?” till “Vad händer om vi endast äter kött som är när producerat eller självslaktat?” så finns det ett positivt svar: Miljön kommer att må avsevärt mycket bättre!

Odlandet av till exempel ekologiska baljväxter och grönsaker har endast en liten miljöpåverkan, nämligen transporten till försäljaren. Men odlingen i sig är naturlig, giftfri och neutral. Om du köper säsongens frukt och grönt har du gjort ett gott val både för djur och natur.