Kör mindre bil – för bättre klimat och mer i plånboken

De flesta av oss vill minska våra klimatavtryck, samtidigt som det inte är lätt att tvärt ändra på vår livsstil. Om du äger en bil, hur kan du då minska på dina klimatavtryck?

Klimatförändringarna

De flesta av oss märker av klimatförändringarna, att årstiderna är ur led och att det blir fler och större stormar, och samtidigt mer torka. Vädret blir mer extremt. Samtidigt behöver vi bilen för att ta oss till och från jobbet eller för att åka på semester, i alla fall är vi vana vid att använda bilen överallt. Den västerländska livsstilen är bekväm och det är svårt att ändra på den med chartersemester, bilkörande och överkonsumtion.. Det finns tack och lov mycket i vår bekväma livstil som faktiskt inte behöver ändras på, som städhjälp och annat som underlättar vår vardag utan att påverka klimatet. Om du söker hem- eller flyttstädning i Lund har Qleano.se sköna erbjudanden.

Det enkla bilanvändandet

Det är enkelt att ta bilen, för både långa och korta körningar, särskilt om det är regnigt och kallt. För att minska på bilkörandet kan du fråga dig hur mycket som du egentligen behöver använda din bil. Om du har fem kilometer till jobbet, kommer du både spara miljö och pengar på att skippa bilen och istället cykla eller gå. Om du har en kilometer till affären kan du satsa på att bara ta bilen när du ska storhandla, och gå resten av gångerna. Ett tips är att också räkna ut hur mycket bränsle som du använder under en månad. Titta på summan. Vad skulle du kunna göra med pengarna, som är roligare än att bara tanka bilen?

En vecka med bilen

Efter att du tittat på bränslekostnaden, kan du analysera själva användningen av bilen. Tänk tillbaka och skriv upp hur du använt bilen den sista veckan. Skriv upp alla körningar och glöm inte bort de gånger som du bara använde bilen ett par hundra meter. Vilka körningar var nödvändiga och vilka var bara ren lathet?

Minska på körningen

Det är inte alla som kan byta ut bilen mot att åka buss, men du kan ändå minska på bilanvändandet. Du kan se om det finns någon som du kan samåka med till jobb eller skola. Ett annat tips är att köpa en mindre och mer bränslesnål bil. Du kommer också spara in pengar genom att samåka eller minska på bränsleförbrukningen.

Motivera dig att gå mer

Ett bra sätt att minska användningen av din bil är genom att använda en stegräknare, det kommer att motivera dig att gå mer. För att må bra och leva hälsosamt behöver du gå minst 10000 steg per dag, helst 15 000 steg. Ju mindre du kör, desto fler steg kommer du att gå. Genom att börja räkna steg kommer du helt naturligt att gå mer och köra mindre! Det kommer både din kropp och plånbok att må bra av.