Ett ämne som länge har blivit allt mer aktuellt i alla aspekter av samhället är hållbarhet och miljöfrågor. Det kan därför finnas många anledningar till att man vill studera just dessa ämnen, till exempel att det finns behov av det i ens bransch, vilket gör att det är en fördel på arbetsmarknaden. De allra flesta som studerar miljö och hållbarhet gör det dock för att de känner att de vill göra skillnad, och bidra till en bättre framtid.
Det finns många vägar att gå för att utbilda sig inom miljö och hållbarhet, beroende på vilket ämne man vill rikta in sig på. Vill man läsa naturvetenskap finns till exempel en utbildning vid Lunds universitet som heter Naturvetenskapligt kandidatprogram, med inriktning Miljö- och hälsoskydd. Om man väljer denna inriktning kommer man att kunna arbeta med att skapa en bra miljö för människor och djur, till exempel genom att fokusera på frågor rörande rent vatten och mat utan föroreningar och kemikalier. Exempel på ämnen som man läser inom programmet för att kunna göra detta är miljöbrott, markföroreningar, folkhälsa och livsmedelshantering. Miljö- och hälsoskyddsområdet är brett, och kan innebära att man jobbar inom allt från livsmedelstillsyn till kretsloppsfrågor, samhällsplanering eller hållbarhet.
En liknande utbildning finns vid Högskolan i Halmstad. Även denna utbildning har miljö- och hälsoskydd som inriktning, men grunden är miljövetenskap istället för naturvetenskap. Under utbildningens gång läser man bland annat om djurskydd, inomhusmiljö och hälsa.
Även vid stora universitet som Uppsala universitet finns utbildningar inriktade på miljö. En av dem är kandidatprogrammet i samhällsplanering med inriktning miljö, resurser och globalisering. Med samhällsplaneringen som grund (ett område där hållbarhet är högaktuellt) kommer man med andra ord in på många av de miljöproblem som jorden befolkning står inför idag, som bristen på resurser och de utmaningar som globaliseringen ställer på miljön. Globaliseringsaspekten kommer också in på det sättet att studenterna förväntas applicera sina kunskaper som samhällsplanerare för att skapa långsiktiga lösningar inte bara lokalt, utan även globalt. Programmet leder fram till en kandidatexamen där huvudområdet är samhällsgeografi.
I takt med att allt fler inser vikten av kompetens inom dessa områden, oavsett vilken bransch man arbetar inom, kommer utbildningar inom miljö och hållbarhet att bli allt mer populära. En nackdel som det medför är naturligtvis att det kommer att bli allt svårare att komma in på utbildningarna. Om man vill försäkra sig om att man kommer kunna bli antagen till den utbildning man vill gå, är det därför viktigt att göra högskoleprovet. Du hittar mängder av resurser och hjälpmedel för att träna inför provet på Hpguiden.se.