Miljöfördelar med ekologiskt jordbruk

Det kan finnas många anledningar till att man väljer ekologiska produkter istället för vanliga, till exempel att man anser att det är bättre för ens hälsa. Oavsett vilken anledning man har, gör man dock miljön en tjänst om man köper råvaror från ekologiskt jordbruk, eftersom det medför flera fördelar för djur och natur (och människan).

Inom ekologiskt jordbruk används till exempel inga växtskyddsmedel eller andra kemikaliska bekämpningsmedel, som annars läcker ut i jorden och i vårt vatten. Det ekologiska jordbruket bidrar på det sättet till färre gifter i naturen och i vårt grundvatten.

Det ekologiska jordbruket bidrar också till en ökad mångfald inom djurlivet och växtlivet. Detta tack vare att de varierar grödorna på sina åkrar, istället för att odla samma sak sådd efter sådd.

En tredje fördel med ekologiskt jordbruk är att man inte använder mineralgödsel på åkrarna. Detta är positivt för miljön av flera anledningar. Dels skapar produktionen av mineralgödsel stora utsläpp av växthusgaser. Dels kan mineralgödsel som löses upp i jorden bidra till övergödningen i sjöar och vattendrag. Detta slipper man med andra ord om man använder ekologiska odlingsmetoder.

Vissa saker går dock inte att komma ifrån ens på en ekologisk bondgård, till exempel att bönder behöver traktorer för att kunna använda skopor, jordfräsar och andra redskap som effektiviserar jordbruket. Det man då kan göra är att välja en traktor som är så bränslesnål som möjligt.