Därför ökar intresset för gröna investeringar

Det har knappast undgått någon att gröna investeringar i aktier och fonder har blivit den heta trenden. Det här är såklart väldigt intressant för dig som gillar aktier och finans, men det är också relevant för småsparare. Det finns en hel del att hålla reda på och vi ska därför gå igenom det här på ett förenklat vis så att även du förstår varför grönt är hett just nu.

Gröna fonder växer snabbt

Till viss del är det en snöbollseffekt. Man läser om att gröna fonder och aktier är populära, vilket i sin tur leder till att fler köper in sig i dessa. Det här har pågått inte minst under början av 2021 där mycket av fokus låg just på dessa.

När sedan andra hör om vilka avkastningar en del har fått på dessa så fortsätter snöbollen att rulla. Det här kombinerat med att hållbara och miljövänliga produkter är väldigt heta just nu bidrar till att det sker fler investeringar. Inte minst grön teknik såsom bilar och smarta hem har blivit väldigt populärt under senaste åren.

Politiken påverkar en hel del här

Något man inte heller ska underskatta är den effekt som politiken kan ha på investeringar och finansbranschen i stort. Det säger sig självt att om regeringen, exempelvis här i Sverige, går in med pengar för att uppmuntra till mer grön teknik, livsmedel och dylikt så kommer många att vilja investera i dessa branscher.

Det här har vi framförallt sett från amerikanskt håll. Sedan Biden tillträtt så har många investeringar från regeringen, men också från privat håll, gjorts inom grön energi. Vind och sol har framförallt sett ett stort uppsving som definitivt har att göra med det här.

Det är därför viktigt att du också håller ett öga på politiken för att veta vilka branscher som kommer att gå uppåt i framtiden. Det är däremot inte den enda faktorn, kom ihåg det.