Så kan matsvinnet minskas

Vår planets tidigare generationer vrider sig förmodligen i sina gravar när de inser vilka ofantliga mängder mat som slängs av nuvarande generationer. Det sunda förnuftet har fått ge vika för bäst-före-datum och folk använder varken sina näsor eller munnar längre för att avgöra livsmedlens duglighet.

Ett kilogram i veckan

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) gör sig svenskarna av med cirka 54 kg mat per person om året. Det blir runt ett kilo i veckan per person och sammanräknat handlar det om sisådär 50 ton mat om året i Sverige. Notera då även att siffrorna enbart handlar om hushåll, vilket innebär att varken restauranger, storkök eller industrier är inräknade i denna siffra. Därtill räknar man inte in rester såsom ben och skal i denna statistik.

Kasta pengarna i sjön

Här kan vi tala om att kasta pengar rakt i sjön. Vilket slöseri med både jordens resurser och sedlarna i ens egen plånbok. Ett kilo mat i veckan blir en ganska hög kostnad i längden. Även om man bara handlar relativt billig mat så drar summan iväg då kilopriset för exempelvis kyckling kan ligga runt 30 kr och vitkålspriset runt 20 kr. Annat kött och andra grönsaker är ofta väsentligt mycket dyrare och detsamma gäller mejerier och andra färskvaror. Det blir därmed inte svårt att slänga 100 kr rakt ner i sopsäcken varje vecka och med hjälp av lite snabb huvudräkning inser man att 100 kr per vecka blir över 5000 kr på ett år. Vad skulle du göra för pengarna om du hade 5000 kr extra?

Miljösmart strategi

Ofta behöver man ta sig i kragen och upprätta en strategi som är smart både för miljö och ekonomi. Det kan nämligen vara svårt att inse hur mycket mat som man egentligen slänger då det ofta blir lite här och lite där. Nedan följer några tips på hur man kan komma till rätta med problemet.

Skippa storköpen

Köp inte mer än vad du behöver. Det är lockande att ta del av diverse erbjudanden men, med handen på hjärtat, hur många morötter behöver du egentligen?

Storkok

Om du ändå gillar storköp för att det gagnar din ekonomi så se till att tillaga maten snarast. Spendera exempelvis några timmar varje söndag med att laga mat för hela veckan. Portionera ut i matlådor och frys in det som inte kommer att klara sig under en längre tid. Det här sparar även köksapparaternas energiåtgång då de utnyttjas maximalt under en kort tid.

Laga hållbar mat

Förr i tiden lagade man mat som höll under längre tider och dessa metoder har återigen varit på uppgång. En burk hemsyrad surkål kan vara i fler månader och kräver ingen stor arbetsinsats. Dessutom gör den under för tarmarnas mikroflora!

Frys in

Så fort som du börjar oroa dig över att något håller på att bli dåligt så se till att förbereda det och frysa in det. Lämpliga livsmedel för detta är lök som hackas eller ost som rivs.