Skapa en mer miljövänlig vardag

Det finns få trender som är lika viktiga och värda att hålla kvar som trenden att bli mer miljövänlig. Idag är det många som tar små eller stora steg för att minska på den negativa påverkan på miljön och det finns många sätt att gå tillväga. Under 90-talet var frågan om miljö inte speciellt stor och få människor gjorde några direkta ansträngningar. Kanske är det just därför vi också befinner oss i en situation där miljön är kraftigt påverkad och där alla nu måste dra sitt strå till stacken.

Ett vanligt missförstånd är att man tror att hela ens vardag måste förändras radikalt för att det ska bli någon inverkan på miljön, men så är inte fallet. Det krävs sällan några större uppoffringar och du kan i stort sätt fortsätta ditt liv och din vardag som vanligt. Att dra sig för att vara miljövänlig på grund av ansträngningen som krävs är därför en mycket dålig ursäkt. Här nedan listar vi några bra och enkla knep som du kan använda dig av som förbättrar miljön och som dessutom får din plånbok att bli tjockare.

Bästa tipsen för en mer miljövänlig vardag

  • Minska på matsvinnet genom att göra tydliga matscheman inför varje vecka. Du kan använda dig av snygga almanackor för att skriva upp vad du ska handla och när handlingen ska ske. Genom att storhandla minskar du också alla turer med bilen fram och tillbaka till affären.
  • Se över ditt elabonnemang och kontrollera så att du använder dig av miljövänlig el. På internet kan du hitta kostnadsfria jämförelsetjänster som hjälper dig att ta fram det bästa elbolaget för dina behov och som går hand i hand med din ekonomi.
  • Lämna bilen hemma och ta cykeln till arbetet istället. Vill du inte cykla kan du satsa på att åka kommunalt eller varför inte samåka med en kollega som bor i närheten. Fördelen med att cykla är ju att du också får motion.
  • Genom att ha flera olika sorteringskärl i köket blir det enklare att källsortera i vardagen. Idag är det många sopkärl som redan är utrustade med flera fack, för att göra processen smidigare och få fler att använda sig av sorteringen.
  • Försök att minska på konsumtionen av onödiga saker. Behöver du inhandla något kan du först titta på loppmarknader eller second hand butiker. Här finns ett hav av leksaker, kläder, möbler och inredning, samt elektronik och sportartiklar.