Retoy lär barn värna om miljön

Retoy har ögonen på jordens energiförbrukning och de har hittat ett sätt att få de yngsta generationerna att återanvända jordens resurser. Genom att göra det normalt för unga barn att byta och låna leksaker istället för att köpa helt nya, hoppas de få allt fler barn att uppskatta återbruk. Det ska börjas i tid, är ett populärt uttryck, och nog har man tagit fasta på det hos Retoy.

Svenska rötter

Retoy är ett svenskt företag som är ett gott exempel på hållbar utveckling. Företaget verkar i Stockholm och Malmö där de sprider sin devis om vikten av att värna om miljön genom att minska konsumtionen av nya prylar. Företaget startade under år 2011 och uppges sedan dess ha omplacerat närmare 20000 leksaker. Nu har de siktet inställt på expansion.

Bytardagar

Konceptet hos Retoy klingar svagt av 1900-talets bytardagar då barn och föräldrar samlades i skolornas lokaler och kunde byta saker med varandra. Hos Retoy kan barnen checka in sina gamla leksaker för att sedan checka ut något annat barns gamla leksaker. Därtill har barnen möjlighet att leka med både leksakerna och varandra i företagets lokaler.

Främjar kreativitet

I Retoy Lab kan barnen bli formgivare för en dag. Här kan de alltså tillverka sina egna härliga kreationer av delar från gamla leksaker och andra återbrukade ting. Hela Retoys koncept bygger alltså på att programmera barnens lättpåverkade hjärnor så att de växer upp med hållbara idéer och förhållningssätt. Verksamheter med denna inriktning kallas för ”Design for Sustainable Behaviour” vilket på svenska får innebörden av företagets tjänster har formgivits för att uppmana till ett miljömässigt, hållbart beteende.

Samarbete med UNICEF

Tillsammans med UNICEF vill Retoy därtill utbilda barnen på ett tidigt stadium om vilka rättigheter de har här i världen. Man lär alltså ut FN:s barnkonvention som en del av verksamheten.